Nederlandse Rotsplanten Vereniging
LEDENPAGINA   WORD LID!
     
   
    HOME    OVER    NIEUWS    FOLIUM ALPINUM    ZAADDISTRIBUTIE    FORUM    FOTO    CONTACT     
         
    11 januari en 8 februari 2020: Lezingendagen    
         
   

Verandering in Programma lezing zaterdag 8 februari 2020 - we beginnen om 10:00 uur
Luc Scheldeman dé bollenexpert uit België geeft in plaats van Ger van den Beuken de ochtendlezing op zaterdag 8 februari. Ger heeft moeten afzeggen en zal een andere keer ingepland worden. Beide lezingendagen zijn nog in Zeist. In de herfst gaan we gebruik maken van de locatie in de BTU Utrecht.

Speeltuingebouw Kindervreugd, Javalaan 32A, 3750XD Zeist. Ingang gebouw tussen nummer 32 en 34

Programma Lezingendag 11 januari 2020 - we beginnen om 10:00 uur
Het ochtendprogramma wordt verzorgt door Henk van Kempen.

Miniatuur coniferen
Henk bezit een kwekerij van miniatuur coniferen in het zuiden des lands en gaat daarvoor ook vaak op reis om bijvoorbeeld nieuwe “heksenbezems” te vinden. Bijna elk NRV-lid heeft wel miniconiferen en/of Hexenbezems in zij rotstuin staan en heeft daar veel belangstelling voor. Het zal dan ook zeker een gewaardeerde lezing worden!

Het middagprogramma wordt verzorgt door Gerard van Buiten.

Indian Spring
Gerard zegt zelf over de lezing; “Voorjaar 2019 was ik in de gelukkige omstandigheid het noordoosten van de VS te mogen bezoeken. Het gebied dat vooral bekend staat vanwege de “Indian Summer”, de prachtige herfstkleuren in de loofbossen is ook in het voege voorjaar de moeite waard.
Speciaal doel: de echte “woodlanders” uit het gebied, en dan met name de Trilliums in hun natuurlijke habitat te bestuderen. In deze lezing dus veel bosplanten uit Connecticut en Pennsylvania, een indruk van de New Jersey Pine Barrens, indrukwekkend mooie bostuinen en natuurlijk ook een paar mooie rotstuinen. Ik ben verkocht aan de “Indian Spring!”

Lezingendag 8 februari 2020 - we beginnen om 10:00 uur
Het ochtendprogramma wordt verzorgt door Luc Scheldeman

De bollen in mijn kas
In het Folium Alpinum van afgelopen voorjaar en die van het najaar 2018 heeft Luc een heel interessant en informatief artikel geschreven genaamd: Bloembollen, een kroniek van 30 jaar hobby. Hierin beschrijft hij hoe zijn liefde voor bloeiende planten is begonnen in de rotstuin van zijn toenmalige buurman en hoe zijn rotstuintje van toen is uitgegroeid naar een tuin van meer dan 300m². Met het citaat “Zoals elke gedreven hobbyist die zijn grenzen wil verleggen, ging ik steeds weer op zoek naar nieuwe planten, maar ook naar planten die meer specifieke eisen stelden” verklaart hij hoe zijn fascinatie voor bloembollen is ontstaan. De fascinatie van deze bloembollen zullen centraal staan in de lezing van Luc, waarbij alle aspecten aan bod zullen komen, van zaaien tot en met de bloei.

Het middagprogramma wordt verzorgt door Willebrord Dorresteijn

Alpenplanten in 3D
Fotograferen en planten gaan goed samen/ Veel van onze leden hebben fotografie als liefhebberij naast de passie voor het rotstuingebeuren. Bij Willebrord is het waarschijnlijk andersom, zijn passie is fotograferen en dan met name in 3D. Onze gewone toestellen nemen foto’s twee dimensionaal maar het kan dus ook drie dimensionaal. Hoe dat allemaal werkt en hoe je dat doet laat hij in deze lezing zien en horen. Willebrord zegt er zelf van; “Beelden in 3D bekijken is vergelijkbaar met Viewmaster. Met twee beamers en een bril op zien we het ruimtebeeld weer terug op het scherm. Alsof je er weer bij bent. We nemen eerst een kijkje in het Hermannshoff, Duitsland, met o.a. Camassia, koraalstruik,Stipa, rode Ipomops en geel vingerhoedskruid. Bij het Oostenrijkse Serfaus zien we kluwenklokje, walstrobremraap en aangebrande orchis. Wandelend van Fiss naar Ladis Esparcette, graslelie en schubbig zaagblad. Het Kaunertal heeft tweebloemig viooltje, gestippelde gentiaan, groene nachtorchis, stengelloze silene, gewoon vetblad en bergnachtorchis. Ook harige sleutelbloem en kleine kwastjesbloem bloeiden daar. Bij Colfosco onder meer buxusvleugeltjesbloem, dwergalpenroosje en stengelloze gentiaan. We bezoeken ook nog een paar andere plaatsen”

   
         
         
         
         
    © Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV), sinds 1985     |     Webdesign: Devaca