Nederlandse Rotsplanten Vereniging
LEDENPAGINA   WORD LID!
     
   
    HOME    OVER    NIEUWS    FOLIUM ALPINUM    ZAADDISTRIBUTIE    FORUM    FOTO    CONTACT     
         
    Plant van de maand: Androsace barbulata    
         
   

Mei 2018  |  Bekijk alle edities 'Plant van de maand'

In deze tijd van het jaar is het in de rotstuin echt een feestje, want het lijkt of bijna alles tegelijk in bloei komt of gaat komen. Zo ook de keus voor deze maand, Androsace barbulata. Deze rijkbloeiende plant vindt zijn oorsprong in de West-Kaukasus en is daar nog niet zo heel lang geleden gevonden door Vojtech Holubec uit Tsjechië. A. barbulata groeit daar op grote hoogte in screehellingen. De groeiwijze is matvormend.

Androsace barbulata

Deze plant groeit het best in de volle zon in een goed afwaterende grondsoort waar wel een beetje kalk in mag zitten. Vermeerderen gaat vrij eenvoudig uit stek die het best genomen kan worden in de late zomer en natuurlijk uit zaad. Zaaien zodra het zaad rijp is of uiterlijk zo rond de jaarwisseling, omdat veel soorten koude kiemers zijn, maar de makkelijkste manier is toch wel het nemen van stek.

Bij mij in de tuin krijgt deze plant in de winter een afdakje van plasticglas tegen te veel nattigheid, maar er zijn waarschijnlijk genoeg liefhebbers die dat niet doen. Ik neem liever geen risico.

Het geslacht Androsace telt ruim 100 soorten en komt verspreid voor over het gehele Noordelijke halfrond. Androsace behoort tot de familie van de Primulaceaen. Voor iedereen zijn er wel één of meerdere soorten die bij hem of haar passen, keuze genoeg.


Luuk Vermeer

   
         
         
         
         
    © Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV), sinds 1985     |     Webdesign: Devaca